снимка: varnacouncil.bgЕдна от задачите на фонд Култура“ на община Варна през

...
снимка: varnacouncil.bgЕдна от задачите на фонд Култура“ на община Варна през
Коментари Харесай

Общинският фонд „Култура“ на Варна ще помага за председателството ни на ЕС догодина

снимка: varnacouncil.bg

Една от дилемите на фонд „ Култура “ на община Варна през 2018 година ще бъде да подкрепи осъществяването на Културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

Целите са идентични и те са: показване на българската просвета и културно завещание като част от европейската и международната култура; одобряване на позитивния облик на България, като се сътвори позитивен резултат и върху други браншове, измежду които е туризмът; разкриване на благоприятни условия за активизиране на културното съдействие и разговор на европейско ниво.

 

Членове на комисията показаха също недоволството си от огромната районна диспропорционалност в листата на 100-те национални туристически обекта на България и желаеха смяна. В него Варненска област е показана единствено с два обекта – Регионалния исторически музей във Варна и Музея на мозайките в Девня. За съпоставяне, от област Пловдив обектите са 16, а от Ловешка област – 11.

 

Първата сесия за набиране на планови оферти по фонд „ Култура “ ще бъде открита на 4 декември 2017 година Организаторите на фестивали и други прояви ще могат да подават плановете си до 5 януари 2018 година, стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Култура и духовно развиване “ към Общински съвет – Варна. Втората сесия е планувана за интервала 12 февруари – 12 март 2018 година

 

Членовете на комисията утвърдиха Насоките за кандидатстване по направленията на фонд „ Култура “ за 2018 година Общинският фонд ще финансира планове по четири посоки: „ Фестивали и състезания ”, „ Творчески планове ”, „ Национално и интернационално съдействие ” и „ Публики ”. Преимущество ще имат плановете, планувани да се осъществят през месеците март, април, май, октомври и ноември. С преимущество ще са предложенията, които ще се осъществят отвън централните елементи на Варна, събитията навън, както и уличното изкуство. Ориентираните към деца и младежи (като аудитория, участници и артисти) планове също ще бъдат с приоритет.

 

Съветниците от комисията утвърдиха и състава на външните специалисти към фонд „ Култура “. Предвид обстоятелството, че работата на досегашните експерти е извънредно сполучлива, бе решено те да продължат да правят оценка планове и през идващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („ Сценични изкуства ”), Кремена Цанкова („ Визуални изкуства ”), Росица Тодорова ( „ Литература ”), арх. Владимир Попов („ Културно-историческо завещание “), Димитър Дермански („ Филмово изкуство “) и Страцимир Павлов („ Музика “).

 

Общинският фонд „ Култура “ се управлява от Експертен съвет, който се състои от 11 членове. Петима от тях са непрекъснати, а шестима – краткотрайни, с мандат от 1 година. Постоянни членове са ръководителят на ПК „ Култура и духовно развиване ” и още двама членове на комисията, ръководителят на Обществения съвет по просвета и шефът на отрасловата общинска дирекция.

 

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР